B2B

Παιχνίδι! Τώρα, πιο απαραίτητο από ποτέ!

Είναι γεγονός, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί, πως η πανδημία και όλες οι ανατροπές που αυτή προκάλεσε στη ζωή μας συνιστούν ένα συλλογικό τραύμα για τις κοινωνίες μας. Και παρότι εμείς οι μεγάλοι, δάσκαλοι και γονείς, προσπαθούμε, ο καθένας με τον τρόπο του, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από αυτό, τα παιδιά δεν είναι κουτά… Συναισθάνονται και καταλαβαίνουν, όσο κι αν επιχειρούμε να καλύπτουμε το άγχος και το φόβο μας μπροστά τους. Και επηρεάζονται.
Ωστόσο, επειδή τα παιδιά είναι πάντα …παιδιά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το παιχνίδι για να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν τις δυσκολίες που βιώνουν.

Το παιχνίδι δε είναι μόνο «γέμισμα» του χρόνου, που μας προέκυψε μπόλικος λόγω καραντίνας, και των πιο … «εποικοδομητικών» δραστηριοτήτων, όπως το σχολείο, τα μαθήματα μουσικής ή ο αθλητισμός, όπως μπορεί να σκέφτονται μερικοί! Είναι βιωματικός τρόπος κοινωνικοποίησης και διδασκαλίας των αξιών της ζωής. Είναι θεραπεία, μέσω της οποίας το παιδί μπορεί να εκφράσει τη δημιουργικότητα του αλλά και να δώσει διέξοδο σε συναισθήματα που δυσκολεύεται, ενδεχομένως, να εκφράσουν με λόγια. Είναι, λοιπόν, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας αυτήν την περίοδο!  

Ζωγραφίστε μαζί τους, δώστε τους πλαστελίνη, πηλό ή τουβλάκια και ενθαρρύνετέ τα να δώσουν μορφή σε όσα αγαπούν ή σε ό, τι τους κάνει να ανησυχούν. Ο έλεγχος των υλικών, δίνει την αίσθηση γενικότερου ελέγχου στο παιδί. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή του, το ενδυναμώνει και το ωθεί να εκφραστεί. Αν υπάρχει κήπος ή αυλή, ακόμη καλύτερα! Μη φοβηθείτε το κρύο! Ντύστε τα σωστά και σκαρώστε μαζί τους υπαίθρια παιχνίδια που θα τα βοηθήσουν να εκτονωθούν σωματικά και συναισθηματικά. Αν όχι, κάντε χώρο στο σαλόνι και χορέψτε μαζί τους σε μουσικές που θα διαλέξτε μαζί.
Θυμηθείτε πως τα συναισθήματα που δεν εξωτερικεύονται, παγιδεύονται συχνά στο σώμα προκαλώντας πόνους στο στομάχι ή στους ώμους και μια γενικότερη αίσθηση κόπωσης. Βοηθήστε, λοιπόν, τα παιδιά, μέσω της κίνησης, να απελευθερωθούν από τις συναισθηματικές «τοξίνες» που κουβαλούν και μαζί τους απελευθερωθείτε κι εσείς!

Άλλες δραστηριότητες, που απαιτούν τη συμμετοχή των αισθήσεων των παιδιών, την αφή λόγου χάρη, όπως παιχνίδια με τη χρήση υλικών διαφορετικής υφής (άμμο, αφρό στο μπάνιο, νερό ή ακόμη και αμαγείρευτα τρόφιμα όπως ρύζι, φακές ή μακαρόνια) αποδυναμώνουν την αίσθηση του παιδικού άγχους ενώ, αντίθετα, ενισχύουν την αίσθηση της σταθερότητας του κόσμου που τα περιβάλλει. Δεν είναι τυχαίο που τέτοιου είδους παιχνίδια είναι μέρος της απασχόλησης των παιδιών στα νηπιαγωγεία και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού!

Τέλος, πολύ σημαντικά είναι τα παιχνίδια υιοθέτησης ρόλων, όπου το παιδί μπορεί μέσω της εναλλαγής χαρακτήρων, να εξωτερικεύσει χωρίς ενοχές τα μύχια του συναισθήματα, αποφορτίζοντας την ψυχή του, μαθαίνοντας να διαχειρίζεται ποικιλία καταστάσεων και ταυτόχρονα διασκεδάζοντας.   

© 2024 forfunkykids.gr - All Rights Reserved
Powered by Wefia